Translate

lauantai 9. marraskuuta 2013

Tiernapoikien historiaa

Tässä tekstissä on tarkoituksena kertoa tiernapoikaperinteen varhaisista ja vähemmän varhaisista vaiheista, ei tiernapoikaryhmämme historiasta.(Voimme kertoa siitäkin hieman lisää, jos kiinnostusta löytyy.)

Tiernapojat on vanha Raamatun kertomukseen pohjautuva jouluaiheinen näytelmä. Sitä esitettiin alunperin Etelä-Euroopassa osana kirkollista jouluperinnettä.

Pohjoismaihin rantauduttuaan näytelmästä muotoutui nuorten opiskelijoiden eli teinien esittämä joulunäytelmä. Teinit kävivät esittämässä sitä ovelta ovelle samalla keräten siihen aikaan verrattain kalliita kynttilöitä ja rahaa. Toisinaan teinejä syytettiin myös "Kristuksen syntymän apinoinnista" ja häiriköinnistä.

Suomessa tiernapoikaperinne on ollut perinteisesti vahvaa Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulun seudulla, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tiernapoikaperinteen luomista Itä-Suomeen, mikä onkin yksi ryhmän kunnianhimoisimmista, joskin mahdollisista yhteiskunnallisista tavoitteista. Vanhan perinteen elvyttäminen ja osaksi perinteitä tuominen ei ole pikkujuttu ja siitä päättävätkin esityksemme tilaajat osaltaan.


Lähteenä käytetty:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiernapojat
Tiernapoikien omat aivosolut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti